torsdag 26 maj 2011

Den obotliga sjukdomen

Eldens gåta av Henning Mankell, bok 2 av 3 i serien om Sofia i Mocambique.
Trycktes av Rabén och Sjögrens Bokförlag år 2001

Henning Mankell har skrivit deckare och är väldigt berömd för Wallander- serien. Han har varit i Mocambique där han mötte en kvinna som heter Sofia. De blev vänner och hon berättade om sitt liv för honom, som han senare gjorde till en serie med 3 böcker.

Den här boken handlar om att Sofias syster, Rosa, som har fått ”den obotliga sjukdomen”, så Sofia försöker att hjälpa henne, men själv har drömmar om en pojke. På samma gång, har Lydia och de andra kvinnorna i byn problem, en man som heter herr Bastardo säger att han har köpt deras odlings mark och ska bygga ett hus där. Hur ska detta sluta?

Jag tycker att den här bok serien är fantastiskt! Det är mycket känslor och beslut. Men det bästa av allt är nog att det som står i böckerna har hänt på riktigt. Den bästa biten att läsa var nog:

Rosa sov. Hennes panna glänste av svett. Hon hade kastat av sig filten. Hennes kropp var täckt av sår. Sofia gick ut. Lydia höll på att krossa majs. ”Var är Rosa?” frågade hon. Sofia tog ett djupt andetag och sa som det var. Rosa skulle snart dö.

Den här boken är nog för de som är lite ”mogna” och kan förstå på sig sånt här. Jag tycker att man ska läsa den för att den är som en biografi om hur livet är i Mocambique, hur svårt det kan vara att leva i ett krigande land.

av: EMIL FRANSSON

3 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja läsa denna bok, därför att vi redan har läst ''Eldens hemlighet'' och det skulle vara kul att läsa fortsättningarna.

    Viola

    SvaraRadera
  2. Riktigt roligt att du vill fortsätta att läsa bokserien om Sofia, Emil. / Sylvia

    SvaraRadera
  3. Jag skulle vilja läsa denna bok, därför att vi har läst den första boken "Eldens hemlighet". Det skulle då vara roligt att läsa de övriga böckerna i serien.

    SvaraRadera