söndag 22 maj 2011

Vansinnigt rolig men också spännande och lärorik!

Jag har läst boken Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann, som är skriven av författaren Jonas Jonasson. Författaren har tidigare arbetat som journalist i mediabranschen men är nu författare på heltid. Denna bok var hans debutbok. Hans namn är delvis en pseudonym, för hans förnamn är egentligen Per-Ola.

Boken är utgiven av Piratförlaget.

Boken handlar om Allan Karlsson som bor på ett äldreboende i Malmköping, söder om Stockholm. Han ska fylla etthundra år. och representanter kommunen är inbjudna till kalaset. Samma dag som 100-års-dagen ska firas får Allan plötsligt en idé. Han tar helt enkelt och öppnar fönstret på sitt rum, kliver rakt ut i rabatten utanför och går iväg. Han rymmer, helt enkelt.

Det blir stor uppståndelse och Allans försvinnande blir polisanmält. Dessutom händer det saker som gör att Allan blir misstänkt för både rån och mord.

Samtidigt som det berättas om Allans rymning får vi höra talas om hur hela Allans liv har varit. Vi flyttas etthundra år bakåt i tiden och får reda på hur Allan hade det som barn och vad som sedan hände i hans liv. Denna parallellhandling gör att berättelsen hoppar mellan nutid och världshistoria. Vi får helt enkelt höra talas om många av 1900-talsets historiska händelser, där Allan har råkat bli inblandad.

Man får många glada skratt och boken påminde mig om filmen Forrest Gump, eftersom Forrest där hamnar mitt i historiska händelser, utan att fatta det själv. Boken påminde också om filmen Dum, dummare, eftersom den var så helt galen ibland.

Ett av det mest spännande är kanske att Allan blir inblandad i framställningen av atombomben, eftersom han har kunskaper i sprängteknik från sitt arbete på en fabrik när han växte upp.

Om man vill ha både underhållning och spänning ska man läsa denna bok.

Författaren har hittat en rolig idé som visar hur tillfälligheter kan spela in och påverka livet utan att man planerar det alls. Man får också tankar om vad som är viktigt här i livet.

Recensionen är skriven av Sylvia Levander Fagring

3 kommentarer:

  1. Jag har också läst den här boken, och jag instämmer med dig.

    SvaraRadera
  2. Bra recension verkar vara en bra bok.

    SvaraRadera
  3. Bra recension, tycker boken verkar väldigt spännande. Hörde mina kusiner prata om den också igår när jag var i kungälv.

    SvaraRadera